Ons doel

Ons initiatief kent 3 speerpunten: CPO, betaalbaar en duurzaam.

CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Door als vereniging de ontwikkeling in eigen hand te nemen zorgen we ervoor dat de woningen aan onze, en toekomstige, behoeften voldoen. Zo kunnen we het meest efficiënt bouwen. Doordat we van te voren samenwerken, wordt er ook al gebouwd aan de toekomstige buurtgemeenschap, waardoor het te starten buurtleven een ‘kickstart’ krijgt. Het zorgt daarnaast ook voor een grote (kosten)besparing; doordat de bewoners zelf allerlei taken uitvoeren én doordat er gezamenlijk ingekocht kan worden, ontstaat er een korting ten opzichte van de marktprijs, dit kunnen wij dan gebruiken om onze ambities te verwezenlijken. Voor meer informatie over CPO, kijk op ‘Wat is CPO’.

Betaalbaar

Wij vinden het belangrijk dat er goede betaalbare woningen zijn waarin de bewoners zelf kunnen beslissen hoe hun woningen eruit zien. Wij gaan rijtjeswoningen bouwen, dat zijn dus tussenwoningen en hoekwoningen. Wij gaan ervoor dat deze woningen starten bij ongeveer €150.000. De hoekwoningen zullen maximaal €250.000 worden. Wij denken dat het mogelijk is om voor dit bedrag ruime comfortabele woningen te realiseren. Voor starters is er ook nog de starterslening die via de gemeente Ede kan worden aangevraagd, meer informatie daarover kun je vinden op starterslening Ede.

Duurzaam 

Duurzame woningbouw heeft de toekomst, in 2020 moeten alle nieuwe woningen een EPC van 0,0 hebben. Als wij nu huizen volgens de huidige norm (EPC 0,4) bouwen, dan zouden deze in 2020 alweer verouderd zijn. Wij willen dan ook niet wachten met het zorg dragen voor de natuur en willen daarom nu al energieneutraal bouwen. Dit betekent allereerst een goed geïsoleerd huis, maar vervolgens ook de benodigde energie zo duurzaam mogelijk opwekken. Bijkomstigheid is dat dit soort huizen een significant lagere energierekening heeft en dus direct een oplossing biedt voor het in de hand houden van de (stijgende) energierekening.

Wij betrekken duurzaamheid ook op het sociale leven. Doordat we gezamenlijk als buren gaan ontwikkelen en bouwen maken we een sociaal duurzame straat. Buren kennen elkaar en zetten tijdens de bouw, en tijdens het wonen, hun talenten voor elkaar in.